KingstonSoul Live

IDFA X Tolhuistuin: Rudeboy: The Story of Trojan Records


When & Where?

Tolhuistuin - Amsterdam
vrijdag 23 november, 2018 @ 21:30 - 23:30 u.


Rudeboy: The Story of Trojan Records – Nicolas Jack Davies (Engeland/Jamaica, 2018, 86 min)

Aanstekelijke, rijkelijk audiovisueel gedocumenteerde geschiedenis van het legendarische Engelse reggaelabel Trojan Records, dat kon floreren dankzij de muzikale erfenis die duizenden Jamaicaanse immigranten met zich meenamen naar Groot-Brittannië. Het label zou van reggae-artiesten als Jimmy Cliff, Desmond Dekker, Toots and the Maytals en Lee ‘Scratch’ Perry grote sterren maken.

Een toepasselijk jointje roken mag niet in de bios, maar meedeinen met de fantastische line-up aan reggae-artiesten in deze ode aan het bekende Engelse reggaelabel Trojan Records is onvermijdelijk. Startpunt is Jamaica in de jaren vijftig van de vorige eeuw, met de opkomst van de uit rhythm-and-blues voortgekomen uptempo dansmuziek ska, waaruit later de meer laidback rocksteady en reggae zouden voortkomen.

Aan de hand van de verhalen van artiesten, producers en andere betrokkenen van het eerste uur, geïllustreerd met nostalgisch gekleurde, dramatische reconstructies, wordt de wording van een invloedrijke muziekstroming vervlochten met de postkoloniale geschiedenis. De duizenden Jamaicanen die na de onafhankelijkheid richting Groot-Brittannië vertrokken, namen een muzikaal cadeau mee dat in Engeland dankbaar werd uitgepakt en verder ontwikkeld. Door de in Jamaica geboren Lee Gopthal bijvoorbeeld, die zijn Trojan Records tot een label maakte dat ska, rocksteady en reggae bij een breder publiek introduceerde. Terwijl de eerste generatie Jamaicaanse immigranten vaak in de marge leefde, groeiden artiesten als Jimmy Cliff, Lee ‘Scratch’ Perry, Desmond Dekker en Toots and the Maytals uit tot grote sterren.

■ Info
Kassa open 20:30
Aanvang 21:30
Entree regulier €11,00 | Voordeelpas / CJP / Stadspas € 8,50
Start kaartverkoop donderdag 1 november

■ KingstonSoul en DJ’s na afloop – gratis toegang
Na afloop van de filmavond kan je in de IJzaal horen welke invloed de legendes uit de docu’s hebben gehad op huidige muzikanten.
23.15-00.00 DJ Joss-Flo Selecting
00.00-00.50 KingstonSoul
00.50-01.30 DJ Joss-Flo Selecting

■ Music in Revolution: filmprogramma met 2 films
We duiken de muziekgeschiedenis in met het persoonlijke relaas van Umar Bin Hassan, lid van de legendarische performance-dichters The Last Poets en een nostalgisch gekleurde reconstructie van het Engelse reggaelabel Trojan Records. Beide hebben grote invloed op hiphop- en reggaeartiesten. Aan de hand van verhalen van artiesten en producers en en andere betrokkenen van het eerste uur wordt de wording van invloedrijke muziekstromingen vervlochten met postkoloniale geschiedenissen en hun plek in een nieuwe wereld.

Deze avond vertonen we twee films in dit thema. Eerder op de avond vertonen we Scared of Revolution. Daarin blijkt The Last Poets-lid Umar Bin Hassan zijn eigen tekst ‘Niggers Are Scared of Revolution’ tot zijn motto te hebben gemaakt in zijn persoonlijk leven. Maar Hassan herpakt zich, doorbreekt de destructieve cyclus en het roer gaat om. Zie ook IDFA X Tolhuistuin: Scared of revolution.

■ Locatie
Dit programma vindt plaats in de Concertzaal, in het hoofdgebouw van de Tolhuistuin. De ingang bevindt zich op IJpromenade 2.


Facebook Event

Locatie

Tolhuistuin
Ijpromenade 2
1031 KT
Amsterdam
Nederland


Waar kan ik KingstonSoul nog meer zien dan?

No future gigs at the moment

alles...

We new friends!


info@kingstonsoul.com